Behandeling

Botox voor overmatig zweten

Botuline-toxine (Botox) blokkeert de zweetafscheiding. Het is een stof dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium botulinum. Dit eiwit blokkeert de prikkeloverdracht bij de overgang van zenuw naar spier en bij de overgang van zenuw naar zweetklier.

Door de zenuwblokkade houden de zweetklieren op met het aanmaken van zweet. Botuline-toxine wordt met kleine injecties in de huid gespoten op de plaatsen waar sprake is van hyperhidrosis. Het effect is tijdelijk, na 3-6 maanden is het uitgewerkt en zal de behandeling herhaald moeten worden.

Botox heeft als geneesmiddel twee effecten:

  • Het blokkeert de werking van zenuwen die de zweetklieren prikkelen, waardoor voorkomen wordt dat de klieren zweet produceren.
  • Het blokkeert de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren, waardoor de werking van de spieren afneemt of stil komt te liggen.

In principe kan de Botox worden toegepast aan de handpalmen, de voetzolen en de oksels. In de praktijk blijkt de behandeling vooral geschikt voor overmatig zweten in de oksels.

Behandeling van de oksels is nauwelijks pijnlijk en het effect houdt relatief lang aan. Behandeling van voeten en handen is meestal zo pijnlijk dat speciale verdovingstechnieken nodig zijn. De werking houdt aan de handpalmen en de voetzolen ook meestal niet erg lang aan.

Behandeling

Een dag van tevoren scheert u de okselbeharing weg. In de kliniek wordt een jodium-zetmeel test uitgevoerd. In de okselholten wordt een jodiumoplossing aangebracht die even moet drogen. Vervolgens wordt zetmeel over het jodium gepoederd. Waar de huid zweet produceert kleurt het zetmeel nu zwart. Zo kan de arts precies het huidgebied afbakenen dat behandeld moet worden.

In het gemarkeerde huidgebied wordt op gelijkmatige afstanden een kleine hoeveelheid Botox met een fijn naaldje zeer oppervlakkig in de huid gespoten.

De behandeling is nu voltooid. Wanneer u de behandeling voor de eerste keer onderging zal de behandelend arts u waarschijnlijk vragen om na enkele weken langs te komen voor controle om het effect te meten door de jodium-zetmeel test nog eens te herhalen.

Bijwerkingen

Botuline-toxine is een buitengewoon veilig geneesmiddel. Botuline-toxine beïnvloedt de zenuwuiteinden die gevoelig zijn voor aanraking of pijn niet, maar als het in contact komt met zenuwen die spieren bedienen, wordt de werking hiervan ook tijdelijk geremd. Deze bijwerking komt maar zeer zelden voor.

Sommige mensen die behandeld zijn met botuline-toxine hebben ervaren dat de zweetproductie elders op de huid iets toeneemt. Dit wordt ‘compensatoir zweten’ genoemd. Dit effect is zeldzaam, meestal licht en van voorbijgaande aard.

Botuline-toxine therapie wordt niet toegepast bij zwangere vrouwen.

Meer informatie over botox

Veelgestelde vragen

Wilt u liever iemand persoonlijk spreken?

DermaTeam is een gecertificeerde kliniek die voldoet aan strikte eisen.

Bergen op Zoom, Middelburg & Goes

DermaTeam Cosmetic locaties