Behandeling

Sclerotherapie van spataderen

Een sclerotherapie behandeling van spataderen wordt gedaan doormiddel van inspuiten van een vloeistof (aethoxysclerol) in de bloedvaatjes. Hierdoor verkleven de vaatjes en ze zullen in een aantal weken gaan verdwijnen. Bij grotere vaten duurt het langer dan bij kleine.

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de uitgebreidheid van de spataderen. Dit omdat de vloeistof die wordt gebruikt maar in bepaalde dosis toegediend kan worden per keer.

Behandeling scleroseren

Draag gemakkelijk zittende kleding. Op de dag van de behandeling kunt u uw benen beter niet insmeren met crème. Dit om te voorkomen dat de pleisters niet goed plakken.

Belangrijk is om vooraf met de behandelend arts de volgende punten te bespreken, als u:

 • een stollingsstoornis heeft
 • overgevoelig bent voor pleisters of bepaalde geneesmiddelen
 • zwanger bent of denkt te zijn
 • borstvoeding geeft
 • last heeft van migraine


De arts bekijkt eerst welke spatader(en) behandeld moet(en) worden. De plaatsen waar de vaatjes worden ingespoten, worden eventueel gemarkeerd met een stift. Vervolgens neemt u volgens instructies plaats op de behandeltafel. De vaatjes worden dan met een vloeistof ingespoten. Het inspuiten is niet echt pijnlijk, maar kan een branderig gevoel geven.

Na de behandeling

Na de behandeling is het mogelijk dat de assistente een verband aan brengt om extra druk (compressie) uit te oefenen op de plaatsen die zijn ingespoten. Dit kan zijn met behulp van pleisters, wattendotjes met een pleister of een steunende kous.

Na de behandeling kan u verzocht worden nog een korte periode te blijven om te controleren of u geen bijwerkingen heeft. Indien u tijdens deze periode last krijgt van hevige jeuk over het gehele lichaam, dient u dit direct te melden bij de secretaresse. Deze bijwerking komt gelukkig maar zeer zelden voor. Hierna kunt u naar huis.
Wij raden u af om na de sclerotherapie zelf naar huis toe te rijden.

Bijwerkingen

De volgende ochtend bij het opstaan, kan uw voet wellicht wat gezwollen zijn. De zwelling verdwijnt meestal vanzelf nadat u even heeft gelopen. Douchen mag indien dit is aangegeven door de assistente. 

Mogelijke klachten na de behandeling zijn hoofdpijn en/of een gevoel van rillerig zijn, hiervoor kunt u paracetamol innemen. Er kunnen blauwe plekken en pijnlijke knobbeltjes ontstaan op de plaatsen waar de vloeistof is ingespoten. Deze verdwijnen in enkele weken.
Het komt wel eens voor dat de injectievloeistof naast het bloedvat terecht komt. Het is dan mogelijk dat de huid ter plaatse stuk gaat. Ook kan een bruine verkleuring van de huid ter plaatse ontstaan. Deze verdwijnt doorgaans na enkele maanden, maar kan ook blijvend zijn.

Krijgt u na de behandeling klachten zoals een rood, warm, dik been en/of koorts, dan dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen. Deze klachten kunnen wijzen op een trombosebeen.

Soms ontstaan er in/rondom het behandelde gebied nieuwe kleine bloedvaatjes (matting). Deze kunnen na enkele maanden vanzelf verdwijnen, maar kunnen echter ook blijven bestaan. Deze matting is moeilijk te behandelen.

Adviezen

 • Beweging is goed. Maak dagelijks een wandeling en/of ga een stuk fietsen.
 • Het is beter twee weken niet intensief te sporten.
 • Het nemen van een warm bad, te warme douche of sauna wordt de eerste 2 weken sterk afgeraden, kortdurend douchen mag wel. Door de warmte ontspannen de aderen, waardoor ze te veel verwijden.
 • Stel de benen niet bloot aan de zon of zonnebank. Dit geeft ook een hogere risico op bruinverkleuringen.
 • Houdt u er rekening mee dat u eventueel uw werkzaamheden gedurende 1 à 2 weken moet aanpassen na de behandeling.

ZO WERKEN WIJ

We begeleiden u van het eerste
gesprek tot de laatste controle

 • Stap 01

  Telefonische intake

 • Stap 02

  Adviesgesprek met een specialist

 • Stap 03

  Uw persoonlijke behandeling

 • Stap 04

  De juiste en persoonlijk nazorg

Meer informatie

Het is ons streven cliënten volledig te informeren over alle mogelijkheden van de behandeling. Onze medewerkers zijn altijd beschikbaar voor het beantwoorden van vragen, zowel voor, tijdens als na de behandeling. Tevredenheid van de cliënt staat voorop! Stel uw vraag via huidlaser@dermateam.nl of bel tijdens kantooruren naar 0164-263822.

Bergen op Zoom, Middelburg & Goes

DermaTeam Cosmetic locaties